Wolfram|Alpha – Vloek of zegen?

geplaatst in: Nieuws, Opinie | 2

Maandag 19 mei 2009 zal een nieuwe zoekmachine het licht zien: Wolfram|Alpha. Wordt het vinden van een antwoord op je vragen nu alleen makkelijker, of ook ondoorzichtiger?

Wolfram|Alpha is een heel ander soort zoekmachine dan Google. Bedenker Stephen Wolfram ziet het ook niet als een Google killer, maar meer als een add-on voor de traditionele zoekmachines.

 wolfram-screen

Bij een vraag aan Google krijg je als antwoord een overzicht van (een groot aantal) bronnen. Als je de goede vraag gesteld hebt, dan staan de beste bronnen bovenaan of in ieder geval op de eerste pagina. In principe is iedere bron mogelijk, want Google indexeert het hele web.

Wolfram|Alpha zoekt uit een geselecteerd aantal gecontroleerde bronnen en berekent op basis van je vraag een antwoord of een stelsel van antwoorden. Dat stelsel van antwoorden wordt gepresenteerd in een tabel en/of een grafiek. Met bronvermelding, dat wel.

Als je bijvoorbeeld zou vragen: “Wat is de relatie tussen resultaat en jaarbudget van voetbalclubs in de Nederlandse eredivisie?”, dan is daarvoor de integratie nodig van informatie van de KNVB-sites en de sites van de verschillende voetbalclubs. Ik weet overigens nog niet of Wolfram|Alpha ook Nederlandstalige vragen accepteert en Nederlandse bronnen gebruikt, maar dat terzijde.

« terug | verder »

2 Responses

  1. Paul Westeneng

    Stephen Wolfram schrijft op zijn weblog dat er gedurende de zomer hard gewerkt is aan Wolfram Alpha. Zowel de vele zoekopdrachten die goed gaan als met name de zoekopdrachten die nog niet goed gaan leveren veel nuttige feedback. Ik heb zelf de indruk dat de interpretatie van zoekopdrachten iets slimmer is geworden, maar er is nog veel te doen.

  2. Paul Westeneng

    Eindelijk is Wolfram Alpha live. Maar mijn eerste kennismaking viel nogal tegen. Het domein waaruit Wolfram Alpha zoekt is nu nog vrij beperkt, volgens mij zelfs beperkter dan dat van START ( http://start.csail.mit.edu/ ) van MIT. Ook moet je de vraag wel uiterst nauwkeurig formuleren. Een beetje natuurlijke taal met dubbelzinnigheid is er nog lang niet bij. Als Wolfram Alpha de vraag snapt, dan is het antwoord overigens wel erg goed.