fbpx
Selecteer een pagina

Inmiddels is het mogelijk om diverse, meer complexe portfoliosystemen, zoals bijvoorbeeld Mahara, te koppelen aan Moodle. Niettemin gaat onze voorkeur meestal uit naar het Exabis e-portfolio. Met name door de optimale combinatie van eenvoud en toch voldoende ruime mogelijkheden, is het Exabis e-portfolio onze favoriet.  Ook als u nog geen Moodle gebruikt, is het in gebruik nemen van het e-portfolio geen langdurig traject.

Techniek en implementatie

Exabis kan als een zogenaamd Block worden toegevoegd aan Moodle. Het e-portfolio is dan toegankelijk vanuit ieder Moodle onderdeel waar dat gewenst is. Het enige wat ontbreekt vanuit beheersoogpunt zijn beperkingen op de omvang van een e-portfolio. Dit risico wordt beperkt doordat er in Moodle wel een beperking ingesteld kan worden voor de grootte van een te uploaden bestand.

Structuur

De inhoud is onder te verdelen in Categorieën en Subcategorieën. Het is verstandig om hierover van te voren goed na te denken. Meestal kun je hiervoor onderwerpen uit het curriculum nemen. Soms is het handig om voor subcategorieën een onderverdeling te maken in bestandstypen. Er zijn 3 inhoudstypen: Documenten, Links en Aantekeningen.

Exabis e-portfolio screenshot

Delen

Iedere deelnemer is – uiteraard – eigenaar van zijn eigen portfolio. Alleen als je daarvoor kiest kun je één of meer bestanden (of links of aantekeningen) met anderen delen. Je kunt zelf kiezen met wie je wel of niet wilt delen. Bijvoorbeeld met docenten of medecursisten en eventueel zelfs met iedereen op het Internet. Je kunt ook Views (aanzichten) definiëren waarvoor steeds dezelfde toegangsrechten gelden. Bijvoorbeeld een view “ter beoordeling” die je deelt met je docent(en).   Als je iets met iemand deelt, dan kan diegene ook commentaar geven. Het is handig om de studenten vooraf een instructie te geven over deze aspecten.

Import en export

Een e-portfolio of een deel daarvan kan worden geëxporteerd in diverse formaten. een bijzonderheid is dat documenten ook uit eerder gemaakte Moodle opdrachten kunnen worden geïmporteerd. Dat maakt de integratie van het e-portfolio in Moodle compleet.

Het Exabis e-portfolio kun je HIER downloaden. Natuurlijk kan Learn2grow je helpen met het inrichten van het Exabis e-portfolio. Neem daarvoor contact op met Paul Westeneng.