Online Educa Berlijn 2009 – de PC is overbodig

geplaatst in: Nieuws | 0

De belangrijkste trend van de OEB 2009 was “Mobiel leren”. En dit zowel vanuit een technisch, een didactisch, een milieu en een sociaal perspectief! Diverse sprekers brachten gistermiddag en vandaag deze boodschap. Maar lees eerst even verder voordat je de PC gelijk het raam uit gooit.

In de wereld zijn nu ongeveer 3 miljard mobiele telefoons en maar 800 miljoen PC’s. Het aantal mobiele telefoons met internet toegang stijgt enorm, vooral in de derde wereld. Het aantal PC’s stijgt beperkt. Dat is vooral een vervangingsvraag. Als sociale organisatie is het dus veel beter om e-learning voor mobiele apparaten te ontwikkelen.

Een mobiel apparaat vraagt veel minder energie dan een PC. Door cloud computing (alle content en applicaties op het web, toegankelijk via de browser) kun je met zo’n mobiel straks alles doen wat je nu met een PC kan. En we zijn al een heel eind: Gmail, Google docs, Moodle, …! Tarkan Maner van Wyse computing gaf aan dat je nu al (met een van zijn apparaatjes natuurlijk) je iPhone op een beeldscherm of TV kunt aansluiten. Voeg daar de oprolbare toetsenborden aan toe en je hebt bijna overal een volwaardige Thin client tot je beschikking.

Dan natuurlijk de didactische aspecten. Zolang je rondloopt is het scherm natuurlijk veel kleiner dan dat van een PC. Hoewel 480×320 pixels al een standaard is op de nieuwere smartphones. De toevoeging vanuit didactisch perspectief is de combinatie met GPS en in sommige gevallen de eenvoudige voice input. Het blijft tenslotte een telefoon. Er waren op de OEB diverse voorbeelden te zien van augmented reality. Wat je dan te zien krijgt is afhankelijk van de plaats waar je op dat moment bent. Dat kan natuurlijk een belangrijke dimensie toevoegen aan het leerproces.En ja, natuurlijk geldt ook de gezondheid. Ik heb nu 3 dagen rondgesjouwd met een tas met een Dell laptop op mijn schouder. Ik kan niet wachten tot ik (bijna) alles kan doen met mijn mobiel!

Kortom, ook deze OEB heb ik weer veel inspiratie opgedaan. Ik gooi mijn PC nog niet weg, maar verheug me er al op dat ik volgend jaar niet meer met mijn laptop hoef rond te sjouwen.