Online Educa 2009 – Opening plenary

geplaatst in: Nieuws | 0

De eerste spreker was Lord Putnam. Lord Putnam staat aan het hoofd van de Open Universiteit in de UK. Daarnaast is hij een half leven filproducent geweest en verantwoordelijk voor een aantal zeer succesvolle films. Zijn belangrijkste boodschap was de noodzaak dat mensen moeten leren met een flexibele wereld om te gaan. Mensen moeten leren om met de uitdagingen om te gaan die de nieuwe wereld met Climate Change hen biedt. Dat is de enige manier waarop de mensheid kan overleven.  In de presentatie liet hij een preview zien van zijn film: “We are the people”. Je kunt een dvd van deze film toegestuurd krijgen via de link.  Ook verwees hij naar Little Big Planet . LBP is een game voor de Sony PS3 en de Sony PSP waarbij de gebruikers content kunnen maken en delen.

Brian Durrant sprak over “The London Grid”.  Dit is een Managed Learning Environment voor de scholen in Londen. Het gaat om alles van glasvezel, tot de software, de werkprocessen en voor al de houding van de docenten en schoolhoofden. Brian liet een aantal interviews zien met gebruikers die erg tevreden waren. Zijn belangrijkste boodschappen waren: “democratisering van content”  en “democratisering van leren”. Voor de studenten is de “cool factor”  het belangrijkst.

De laatste spreker in de plenaire sessie was Zenna Atkins. Zenna is voorzitter van de Britse onderwijsinspectie en heeft daarnaast nog een handvol jobs “besides being a mummy”. Zij is een zeer inspirerende spreekster. Aan de hand van anekdotes uit haar persoonlijke leven:  “zelf een school dropout, zoonlief die regelmatig  straf krijgt op school etc.”  laat ze zien dat de essentie is om “customer centric”  en extreem flexibel te zijn. De enige toekomst is mobiel leren: Leren wat je wil, waar je wil en wanneer je wilt.