Selecteer een pagina

Afgelopen maandag is Moodle 3.0 beschikbaar gekomen. Inmiddels heb ik diverse berichten gelezen over de nieuwe features en het najaarsseminar van NedMoove bezocht, de Nederlandse Moodle gebruikersvereniging.

Maar is Moodle 3.0 nu net zo’n grote mijlpaal als Moodle 2.0 enkele jaren geleden was?
Moodle 3.0

Geen leerplannen

Voor mij waren de twee belangrijkste zaken die voor Moodle 3.0 op het programma stonden, 1) de toevoeging van leerplannen, gedetailleerde overzichten waaraan studenten moeten voldoen en 2) de gedetailleerde rapportages over behaalde competenties die overgenomen zouden worden uit Totara.

Helaas zijn de leerplannen uitgesteld tot Moodle 3.1 dat in het voorjaar van 2016 beschikbaar komt en worden de rapportages uit Totara niet meer genoemd op de Moodle roadmap.

Efficiencyverbeteringen

Wat overblijft in deze release zijn een aantal cosmetische verbeteringen, kleine efficiency verbeteringen en een aantal vraagtypes die opgenomen zijn in de ‘core’ van Moodle 3.0. Deze vraagtypes zijn zeker de moeite waard, maar waren als plug-in al langere tijd beschikbaar.

Kortom, Moodle 3.0 is zeker geen mijlpaal, maar een gewone release met zeker niet meer nieuwe features dan 2.8 of 2.9.

Moodle 3.1

Mede omdat release 3.1 een release wordt met “extended support”. Waarschijnlijk weer 3 jaar, net zoals eerst bij Moodle 2.7 gezien hebben, verwacht ik dat Moodle 3.1 veel meer een mijlpaal wordt dan 3.0.

Wat heb ik onderbelicht en vind jij de belangrijkste nieuwe feature in Moodle 3.0 of wat mis je vooral en zou je graag in één van de komende versies van Moodle willen zien?

Laat het weten door een reactie te plaatsen.