Moodle 2.0 sneak preview

geplaatst in: Nieuws | 1

Na Web 2.0 en e-learning 2.0 mogen we eind 2009 (of begin 2010) ook Moodle 2.0 verwachten. Uiteraard is nu nog niet precies bekend wat deze belangrijke release van Moodle precies gaat inhouden.
Twee belangrijke zaken zijn in ieder geval:

  • De koppelbaarheid met andere systemen – dit kunnen uiteraard Moodle systemen zijn, maar bijvoorbeeld ook een portfolio systeem. Moodle 2.0 levert ook een verzameling webservices waarmee Moodle functies vanuit andere applicaties kunnen worden aangeroepen. Mogelijkheden die je nu ook bij de bekende Sociale netwerksites ziet, zoals Facebook of Twitter.
  • Zogenaamde “conditional activities” – dit betekent dat gedetailleerd is in te stellen dat “je activiteit A moet doen voordat je activiteit B mag doen”. Hiermee is dus de mogelijkheid voor de cursusontwerper om de les te structureren veel groter geworden. Enerzijds doet dit een beetje af aan één van de principes achter Moodle: “de student kiest zelf“.Anderzijds ziet de student nu vaak bij grotere of complexere cursussen door de bomen het bos niet meer. Je kunt dan vanaf Moodle 2.0 beginnen met cursusonderdelen gedoseerd aan te bieden zodat de student duidelijkheid heeft in het begin en dan langzamerhand de student meer ruimte geven.

Op de DEMOSITE van Moodleman vind je een sneak preview waarmee je met name de mogelijkheid van de “Conditional activities’ kunt uitproberen. Je moet wel even een account aanmaken.

Laat hier eens weten wat je ervan vindt?

  1. Paul Westeneng

    Martin Dougiamas, “the guy who started Moodle”, is key-note spreker op de Online Educa in Berlijn (2-4 december 2009).