Selecteer een pagina

Deze week was ik te gast bij de lancering van Listr.

Listr is een nieuw tool voor de ondersteuning van docenten bij digitaal en desgewenst gedifferentieerd lesgeven. Het is een doorontwikkeling van ClipScool.
De docent kan lesmateriaal voor leerlingen structureren en klaarzetten in zogenaamde Leerlijsten. Leerlingen kunnen leren met de leerlijsten en vervolgens kan de docent de vorderingen van zijn klas volgen.

Voorpagina listr

Gratis
Het eerste voordeel is duidelijk. Listr is gratis en blijft dat ook. Daarom is het ook geschikt voor docenten op scholen waar de schoolleiding niet verder wil kijken dan de ELO die bij het administratiesysteem is ingebouwd. Listr wil in de toekomst geld verdienen door provisie te vragen voor het gebruik van professionele content. Een soort AppStore model dus.

Sociaal
Met Listr is het voor de docent mogelijk om lesmateriaal te delen. Naar keuze binnen de school of met de hele wereld. Uiteraard kun je door anderen gedeeld lesmateriaal zelf kopiëren en weer bewerken.
Tijdens de discussie bleek dat delende docenten de behoefte hebben om te zien wat voor – al dan niet goede – aanpassingen en toevoegingen anderen bij hun materiaal hebben gemaakt. “Zo werkt het delen twee kanten op!”.
De aanwezige Listr vertegenwoordigers pakten deze suggestie meteen op.

Differentiëren
Door gebruik te maken van een simpele kleurcodering (blauw, groen, oranje en rood) is het mogelijk om gedifferentieerd les te geven. De betekenis van de kleuren kan de docent zelf invullen, bijvoorbeeld basisstof, oefenstof, extra oefenen en verdieping.

Lean Startup
Listr wordt ontwikkeld volgens The Lean Startup methode van Eric Ries. Er wordt zo vroeg mogelijk een basaal werkend product gebouwd (een MVP), en vervolgens wordt dit stap voor stap verbeterd aan de hand van de leerervaringen, terwijl continu bij gebruikers gemeten wordt (ook daarvoor willen ze dus die Cookies ;-).

methodology_diagram_smlTot aan de lancering is Listr zo stap voor stap ontwikkeld en dat blijven ze doen.
Nu al is Listr leuk om te gebruiken. Dus dat belooft nog wat!