Het fablab – op weg naar personal fabrication

geplaatst in: Nieuws | 0

In het fablab kan iedereen die dat wil in principe “bijna alles” maken. Je betaalt alleen voor het gebruikte materiaal. Daarnaast is de enige eis is dat je jouw ervaringen deelt met de fablab community.

In het fablab zijn een aantal digitaal aangestuurde productiemachines aanwezig waar je op kleine schaal je eigen idee├źn en ontwerpen kunt omzetten in een professioneel product. Zo zijn er snij- en frees apparaten voor diverse verschillende materialen.

Het idee voor het fablab ontstond bij het medialab van MIT uit een cursus “How to Make (Almost) Anything (MAS.863)”. Neil Gershenfeld van MIT zijn ambitie is om na de revolutie van mainframe computer naar PC nu een revolutie van mass fabrication naar personal fabrication te starten. Met het fablab zijn we – in de vergelijking van Gershenfeld – dus ongeveer halverwege. Wereldwijd zijn er inmiddels 28 fablabs, waarvan maar liefst 4 in Nederland (zie fablab.nl).

Het gebruik van het fablab – of straks het personal lab – kan uiteraard uitstekend gecombineerd worden met een sociaal constructivistische leeromgeving zoals Moodle. Mede door de nadruk die het fablab legt op kennisdelen.

Zo wordt het mogelijk om de term constructief leren ook letterlijk te nemen in de fysieke wereld!