Gebruik Twitter in e-learning

geplaatst in: Nieuws | 0

In zijn Rapid eLearning blog geeft Tom Kuhlmann een aantal ideeën om Twitter te gebruiken in een e-learning cursus.

Het essentiële verschil tussen Twitter en andere blogging tools is dat het bij Twitter gaat om Micro blogging, dus korte laagdrempelige berichten waarvoor je niet perse een PC hoeft te gebruiken. Een mobiele telefoon is meer dan voldoende. Hierdoor kunnen de cursisten na de cursus of tussen online sessies in actief of passief van Twitter gebruik maken.

twitter-bird Een aantal ideeën zijn:

  • Tips van de docent of expert na afloop van de cursus. Dit kunnen pro-actieve tips zijn, maar ook antwoorden of specifieke vragen tussendoor van ex-cursisten. Dus op dezelfde manier als je ook een forum zou kunnen gebruiken in bijvoorbeeld een Moodle cursus. Maar nu dus tijdens het werk en zonder PC.
  • Praktijkervaringen laten melden door cursisten. Tussen hun werk door kunnen ze hun ervaringen met het geleerde Twitteren. het is dan natuurlijk handig om de leden van de cursusgrope elkaar te laten Followen op Twitter. In de cursusomgeving kun je dan weer laten reflecteren op de Twitterstream.
  • Maak een fake Twitterstream van bijvoorbeeld een historisch figuur (bij een geschiedenisles) of een bewoner van een bepaald land (bij een taalcursus)
  • Betrek de Twitterstream van bekende veelTwitteraars in de cursus die een relatie hebben met het cursusonderwerp. Hiervoor zijn bijvoorbeeld Twitterstreams van politici goed te gebruiken.

Meer details en de originele blogpost vind je op de Rapid eLearning blog.