Amazon Kindle – de ideale eReader?

geplaatst in: Opinie | 1

5 dagen geleden heb ik het gedaan. Na veel online vergelijkingen van eReaders doorgespit te hebben, bestelde ik de Amazon Kindle Global wireless. Enerzijds omdat het een goede eReader is en anderzijds vanwege het unieke wireless systeem, het whispernet. Direct na mijn bestelling kreeg ik een UPS tracking nummer en kon ik het bestelproces volgen. ’s avonds lag de Kindle al in het vliegtuig en twee dagen later was deze bij mij thuis. Eerst een attempt to delivery (er was niemand thuis). Later die dag de echte “delivery”. Na het uitpakken bleek de batterij al halfvol, dus ik kon direct aan de gang met mijn Kindle. Als eerste valt op dat er een Amerikaans netsnoer bij geleverd is. Overigens conform specificaties. Dat blijkt helemaal niet erg, want er zit een USB-ingaang aan de Amerikaanse stekker. Dus Amerikaanse stekker eraf en een Nederlandse USB-oplader en ik kan in ieder stopcontact opladen; en via mijn PC natuurlijk.

Zoals al eerder overal verteld; voor een eReader moet je voldoende licht hebben. Dus ’s avonds een leeslampje, net als bij een echt boek!

De interface blijkt prettig te werken. Een bladzijde omslaan met een knopje went snel. Je kunt 6 verschillende lettergroottes instellen. En de bladspiegel past zich netjes aan. De 3e lettergrotte is standaard. Ik vind de 4e het prettigst (50 jaar oud met leesbril). Er is ook een grotere en duurdere Kindle DX te koop, maar die heeft in Nederland nog niet het fenomenale Whispernet beschikbaar, maar daarover straks meer.

In eerste instantie miste ik de “native pdf-support” die de Amazon website belooft. Deze blijkt voorlopig alleen op de grote Kindle DX beschikbaar; maar die heeft in Nederland geen Whispernet. Gelukkig is het wel mogelijk om pdf-documenten die je hebt te e-mailen naar Amazon. Zij zetten ze dan in enkele minuten om naar het Kindle-formaat. Die kun je downloaden en vervolgens kopieren naar de Kindle. Omslachtiger dan direct kopieren, maar het werkt wel goed.

Inmiddels heb ik enkele boeken gelezen en de levensduur van de batterij blijkt erg goed. Er is ook een Engels worodenboek beschikbaar op de Kindle; en je kunt ieder woord uit ieder boek tijdens het lezen direct opzoeken. Voor een non-native speaker een handige optie. De Kindle kan ook boeken voorlezen, maar doet dat (voorlopig) met een blikken stem, dus niet zo prettig.

En dan nu het Whispernet. Zonder een eigen HSDPA abonnement kan ik overal (in bewoonde gebieden) ieder Kindle boek downloaden/kopen bij Amazon. Van bijna ieder boek is ook een gratis sample beschikbaar; ook dat kun je via Whispernet downloaden. Het is een heerlijke feature met als enige risico dat het prijzig kan worden omdat het zo makkelijk gaat.

Het enig nadeel is dus eigenlijk dat er geen Nederlandstalige boeken beschikbaar zijn. Maar met de Nederlandse concurrenten is het aantal Nederlandstalige boeken voorlopig ook erg klein.Daarnaast kun je bij Amazon ook abonnementen op kranten, zoals de New York Times of tijdschriften, zoals Newsweek of Time nemen. Deze worden automatisch naar je Kindle gedownload.

Mijn conclusie: een heerlijk apparaat. Na Internet, de mobiele telefoon en de Ipod heb ik het gevoel dat de eReader in het algemeen en de Kindle in het bijzonder een nieuwe revolutie gaat veroorzaken. En ik doe mee.

  1. Paul Westeneng

    Inmiddels na een firmaware update, kan de Kindle wel direct pdf’s lezen. Aleen de pdf’s worden wel full screen afgebeeld op het 6 inch scherm. En dat is voor mij gewoon te klein. Daarom blijft het converteren van pdf’s via Amazon de beste optie.